FPS nedir ve oyunlarda neden bu kadar önemlidir?

Oyun oynarken donanımın performansını ölçmek için bir çok yöntem bulunmakta ve bu sebepten karmaşıklık yaratmaktadır. Sadece FPS ortalama hızıyla ilgili değil FPS süreside önemlidir. FPS süresi çoğu oyuncu için biraz soyut olsa da, bir oyunun ne kadar iyi çalıştığını değerlendirirken hayati bir ölçüt.
FPS hızının önemini şu şekilde anlatabiliriz. 120 Km hızla giden bir araçtan atlamayın; FPS hızının oyun oynama sırasında hissettirebileceği hakkında çok şey ortaya koyduğunu anlayabilirsiniz. FPS süresinin ne olduğunu, nasıl ölçülebileceği ve bilgisayarınızın performansını ölçerken neden buna dikkat etmeniz gerektiği konusunda yardımcı olacağız.
Çoğu oyun ölçümleri saniye başına FPS olarak ifade edilir. FPS hızı sayaçları ve kıyaslama yazılımları oyunun bir saniyesini yakalayarak, o saniyede kaç karenin işlendiğini kontrol ederek ve ardından bunu çalışan bir ortalamaya ekleyerek çalışır. Örneğin, bir oyun dört saniyelik bir aralıkta 62, 64, 58 ve 56 fps’de işlendiyse, oyunun ortalaması 60 fps olur. Ancak yüksek tempolu bir oyunda bir saniye uzun bir zamandır ve bu karelerin hepsi eşit şekilde işlenmez, bazı kareler diğerlerinden daha hızlı işlenir. Kare süresi, bu karelerin her biri arasında geçen zamandır ve “Her kare arasında ne kadar zaman geçiyor?” sorusuna cevap verir.
Aynı 60 fps’yi kullanarak, kare süresi (teorik olarak) 16,6 ms veya saniyenin 1/60’ı olur. Bunu herhangi bir kare hızıyla yapabilirsiniz. 1/144 saniye, her 6,9 ms’de bir kare olduğu anlamına gelir. Sadece 1’i ortalama kare hızınıza bölün ve ardından kare süresini milisaniye cinsinden elde etmek için 1.000 ile çarpın.

Bu, kare süresinin ne olduğunu anlamak için iyi bir alıştırmadır, ancak gerçekçi olmadığı için yararlı değildir. Kare süresi önemlidir, çünkü değişir. 60 karenin olduğu bir saniyede, bu kareler genellikle 16,6 ms’de eşit aralıklarla olmaz ve varyans yeterince yüksekse, oyun o kadar akıcı hissettirmez. Örneğin Gotham Knights’ı ele alalım . Oyun yukarıdaki grafikte sabit 60 fps ortalamada çalışmasına rağmen, 100 ms’nin çok üzerinde kare süresi sıçramaları vardır. Bu, hedeflenen kare hızında çalışmasına rağmen oyunun kekeme ve kesik kesik hissettirmesine neden olur.
Bir oyunu değerlendirirken hem kare hızına hem de kare süresine bakmak önemlidir ve CapFrameX gibi kıyaslama araçları kare sürelerini grafikleştirmeyi kolaylaştırır. Biri diğerinden nesnel olarak daha iyi değildir. Aynı madalyonun iki yüzüne bakıyorlar. Kare hızı size genel performans seviyesini söylerken, kare süresi oyunu gerçekten oynama deneyimi hakkında daha fazla şey söyler.

Bunlar da birbirine bağlı. Yukarıda, sayfanın yukarısındaki kare zamanı çizelgesine karşılık gelen kare hızının zaman içindeki oranını görebilirsiniz. Kare zamanı arttıkça, kare hızı düşer ve bunun tersi de geçerlidir.
Çerçeve zamanından daha fazla veri çekme
Kare süresi soyuttur çünkü açıkçası, oyunlardaki performans onlarca yıldır kare hızıyla ölçülmüştür. Ancak, oyunun tutarlılığını daha iyi anlamak için kare sürelerinden çıkarabileceğiniz bazı ek ölçümler vardır. GPU incelemelerinde (bizimkiler de dahil) göreceğiniz en yaygın olanlar %1’lik düşüklerdir.
Bazen 99. yüzdelik olarak da adlandırılan bu sayı, bir veri kümesindeki en düşük %1’lik kareleri alır ve bunların ortalamasını alır. Esasen, %1’lik düşükler en yüksek kare sürelerini ve dolayısıyla bir veri kümesindeki en düşük kare hızlarını hesaba katar. Büyük bir boşluk gördüğünüzde, bu, kare süresinin zayıf olduğunu ve oyun istenen ortalama kare hızına ulaşsa bile oynandığında akıcı hissettirmediğini gösterir.

Örneğin , God of War’un PC portunun kare süreleri oldukça tutarlıdır. Bunu yukarıdaki grafikte görebilirsiniz. Ortalama 75,7 fps ve %1’lik düşük fps olan 62,6 nispeten yakındır, yaklaşık %19’luk bir fark, oyunun sorunsuz çalıştığını gösterir. Bunu Gotham Knights ile karşılaştırın, burada ortalama fps olan 49,4 ile %1’lik düşük fps olan 27,2 arasında %58’lik bir fark vardır.

Fps ve %1 düşük fps mükemmel ölçümler değildir, ancak yine de bir oyunun belirli bir donanımdaki performansını özetler. Kare süresine ham veri olarak ve kare hızına bu verilerin daha kolay sindirilebilen ve diğer oyunlar veya donanımlarla karşılaştırılabilen bir soyutlaması olarak bakabilirsiniz. İki farklı GPU için iki kare süresi grafiği gördüyseniz, bu, GPU’ların bir oyunda elde ettiği ortalama kare hızını karşılaştırmaktan çok, birbirlerine göre nasıl performans gösterdikleri hakkında çok daha az şey söyler.
Bu metriklerin yalnızca sunuldukları bağlam kadar iyi olduğunu unutmamak önemlidir. Kare süresi, bir oyunun ne kadar iyi performans gösterdiğini değerlendirmek için hayati önem taşır, ancak kare hızı farklı donanımlar arasındaki ölçeklemeyi görmek için çok daha faydalıdır. Her şey bir bakış açısı ve amaç meselesidir.
Oyunlarda kare süresi nasıl iyileştirilir
Kare süreleri genellikle oyunun, sürücünün veya ikisi arasındaki bir ara adımın sorunudur. Yani, kare süresi sorunlarıyla karşılaşırsanız çözmeniz zordur. Gotham Knights iyi bir yakın örnektir. Kare süresi sorunları, bu yılın başlarında Elden Ring’de gördüğümüz bir sorun olan shader derleme kekemeliğinin bir sonucudur .
Durumu iyileştirmek için yapabileceğiniz bir şey kare hızı sınırı belirlemektir. Bu, gölgelendirici derlemesi gibi şeylerden kaynaklanan kare süresi sorunlarını çözmez, ancak kötü optimize edilmiş oyunlarda kare hızına yardımcı olabilir. Birçok oyunda yerleşik bir kare hızı sınırı bulunur, ancak grafik kartı yazılımınızla da bir tane belirleyebilirsiniz. Nvidia için, Nvidia kontrol paneline gidin , 3D ayarlarını yönet’i seçin ve Küresel ayarlar sekmesi altında Maksimum kare hızını ayarlayın . AMD’nin Radeon Software’de Kare Hızı Hedef Kontrolü (FRTC) adı verilen benzer bir özelliği vardır.
Çoğu zaman, zayıf kare süreleri ve kare hızı sürücülerden ve oyunlardan kaynaklanır. En iyi seçeneğiniz ekran kartı sürücülerinizi güncellemek ve yeni versiyonu ile değiştirmektir. Arka plan uygulamalarını kapatmak ve PC’nizi oyun için optimize etmek de yardımcı olabilir.
Bir Yorum