Nasıl

NVMe nedir? Yüksek Hızlı Depolama Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

NVMe sürücüler modern bilgisayarlarda kullanabileceğiniz en hızlı depolama çözümüdür. Sadece bu değil, küçük ve incedirler, ek güç veya veri kablosu gerektirmezler ve depolama boyutları büyürken fiyat etiketleri düşmeye devam eder. Daha da iyisi, PC’niz veya dizüstü bilgisayarınız yalnızca bir veya iki yıllıksa, sisteminizde muhtemelen zaten bir tane vardır.

Peki NVMe nedir? Onu SATA veya M.2 sürücülerden farklı kılan nedir? NVMe ne kadar hızlı gidebilir?

NVMe’nin ne olduğuna ve muhtemelen gelecekteki tüm oyunlarınızı neden bu platformda oynayacağınıza dair bu derinlemesine incelememizde bu soruları ve daha fazlasını yanıtlayacağız.

Nvme nedir

NVMe nedir?

Uçucu Olmayan Bellek Ekspres veya NVMe teknolojisi, AHCI standardını kullanan SATA sürücülerle mümkün olandan çok daha hızlı bir şekilde uçucu olmayan depolamadaki (sabit diskler ve SSD’ler gibi) verilere erişmek için PCI Express protokolünü kullanan bir arayüz türüdür. Geleneksel olarak grafik kartları ve ses kartları gibi eklenti kartları ve yüksek hızlı ağ arayüzleri için kullanılan PCI Express protokolünün daha yüksek bant genişliği ve daha düşük gecikmesinden yararlanmak için geliştirilmiştir.

NVMe sürücülerinin piyasaya sürülmesinden önce, SSD’ler ve sabit diskler SATA arayüzünü kullanıyordu. Ancak, bu iletişim standardının performans sınırlamaları, SSD performansında kesin bir tavan olduğu anlamına geliyordu, bu nedenle yeni bir arayüz gerekiyordu. Başlangıçta, geliştiriciler SSD’leri doğrudan PCI Express yuvalarına takarak bu darboğazı aştılar, ancak bunu yapmak için standart dışı özellikler kullandılar.

NVMe ile her üreticinin inşa edebileceği bir standart vardır. Günümüzde, çoğu modern NVMe SSD, M.2 form faktörünü kullanır. Bu, onu anakarta bağlayan arayüzdür ve burada genellikle özel bir veya iki yuvası vardır — veya kendi M.2 yuvalarına sahip bir PCIe eklenti kartı kullanabilirsiniz.

Bu tasarım için çeşitli sürücü boyutları mevcuttur, ancak bu kılavuzda gösterilen NVMe sürücülerinin hepsi M.2 spesifikasyonuna dayanmaktadır.

SATA ve NVMe karşılaştırması

SATA teknolojisi, NVMe ortaya çıkmadan önce baskın depolama teknolojisiydi ve nesiller boyunca büyük ilerlemeler kaydetti. Ancak SATA III ile sert bir duvara çarptı ve maksimum verimi yalnızca 600 MBps idi. Karşılaştırıldığında, üçüncü nesil PCI Express sürücüleri şerit başına 1.000 MBps’ye kadar aktarım yapabiliyordu. Dört PCIexpress şeridi kullanan tipik bir NVMe sürücüsüyle bu, potansiyel performansta 12 kattan fazla bir artış anlamına geliyor.

O zamandan beri, PCIe 4 ve PCIe 5 NVMe SSD’leri piyasaya sürdük . Bu sürücüler, 14.000 MBps’ye kadar sürekli okuma ve yazma performansı sunabilir, ancak bu nadiren gerçek dünya performansının bir yansımasıdır. Şu anki haliyle, en hızlı NVMe SSD’ler, daha yavaş NVMe SSD’lere kıyasla yalnızca marjinal iyileştirmeler sunar ve SATA SSD’lere kıyasla o kadar da dramatik bir artış sağlamaz.

Ancak daha hızlıdırlar, bu nedenle en iyi oyun yükleme sürelerini ve en hızlı sistem önyükleme sürelerini istiyorsanız, en son nesil NVMe SSD size bunu sağlayacaktır. Bunun da ötesinde, daha hızlı yükleme süreleri ve daha az pop-in için DirectStorage API’sini kullanan oyunlar , bundan tam olarak yararlanmak için NVMe SSD’lere ihtiyaç duyacaktır. Yazım sırasında bunu destekleyen yalnızca bir avuç oyun var, ancak bunun önümüzdeki yıllarda değişmesi muhtemel.

Benzer şekilde, PS5’inizin depolama alanını yükseltmek veya genişletmek istiyorsanız , 5.500 MBps’ye kadar sürekli okuma ve yazmayı kaldırabilen bir PCIe 4 sürücüsüne ihtiyacınız olacak.

NVMe sürücülerinin SATA sürücülere göre diğer avantajı çok daha küçük ve basit olmalarıdır. Anakarttaki bir yuvaya doğrudan takılırlar ve ekstra kablolamaya ihtiyaç duymazlar. Ayrıca, üst düzey modeller denetleyicinin boğulmasını önlemek için biraz pasif soğutma gerektirebilse de, gücün bir kısmını kullanırlar.

NVMe sürücüsüne ihtiyacınız var mı?

Kesinlikle değil. Önyükleme sürücüsü veya oyun sürücüsü olarak sabit disk kullanan herhangi bir PC için en önemli yükseltme, herhangi bir tür SSD’ye geçmektir. SATA SSD’ler dönen disk sabit disklerinden çok daha hızlıdır ve gigabayt başına fiyat olarak birbirine çok yakındır, bu nedenle artık sabit disk kullanmak için neredeyse hiçbir neden yoktur (uzun vadeli, büyük ölçekli depolama dışında).

Ancak, oyun yükleme sürelerinizi iyileştirmek ve kendinizi Doğrudan Depolama oyunlarına hazırlamak istiyorsanız, o zaman üçüncü veya dördüncü nesilden (en azından) bir NVMe idealdir. 512 GB ve 1 TB gibi daha uygun fiyatlı sürücü türlerinin daha düşük depolama kapasiteleri, şu anda SATA SSD’lerle neredeyse maliyet açısından karşılaştırılabilir. Ayrıca daha küçük, daha hafif ve hemen hemen her şeye takılması süper kolaydır. Maceracı hissediyorsanız Steam Deck’inize daha büyük bir tane bile takabilirsiniz.

İkincil NVMe SSD’leri eklemek, PC’nizin veya dizüstü bilgisayarınızın depolama alanını genişletmenin de harika bir yoludur. Çoğu modern PC’de bir veya daha fazla NVMe SSD için yer vardır ve yerel bir yuvaya bir tane ekleyebilir veya bunları alan bir PCIe eklenti kartı alabilirsiniz. Yine de, bir SATA sürücüsü için bir montaj noktası bulup ardından güç ve SATA kablolarını ona geçirmekten daha kolaydır.

NVMe RAM’den daha mı hızlı?

Hayır. NVMe sürücüler ne kadar hızlı olursa olsun, yine de modern DDR4 ve DDR5 belleğin hızının bir kısmıdır . Hızlı bir NVMe SSD’niz olsa bile, kullanmak istediğiniz uygulamalar ve oyunlar için yeterli belleğe sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir.

Bununla birlikte, sisteminizin belleği azalırsa, boşluğun bir kısmını almak için SSD’ye yaslanacaktır ve bu durumlarda sistem, eski bir SATA SSD veya sabit disk sürücüsünde olduğu kadar NVMe SSD ile durma noktasına gelmeyecektir. NVMe sürücüler, verileri daha hızlı alabildiklerinden, modern PC’lerin hızlı ve duyarlı hissine kesinlikle katkıda bulunurlar, ancak hızlı veri deposu.

En iyi NVMe SSD’ler hangileridir?

Bu sorunun cevabı her zaman değişir ve sizin için en iyi SSD, isteklerinize, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize göre başkası için en iyi olandan farklı olacaktır. Yine de, tavsiyemizi istiyorsanız, şu anda en sevdiğimiz SSD’ler şunlardır.

DonanimBox

Donanımbox.com - Donanım ve Teknoloji hakkında bilgilere ulaşabileceğiniz adres.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu